El litoral del Prat

El litoral del Prat es troba condicionat tant pels elements naturals i geològics que conformen el delta del riu Llobregat com per l'acció humana, que l'ha anat modelant amb el pas dels anys.



El riu Llobregat

El riu és l’element vertebrador del territori, formador del Delta. Té un paper molt important com a connector biològic entre el litoral i l’interior, i també és un eix de comunicació natural entre els municipis de la comarca, amb un potencial lúdic molt important.

Durant els darrers anys s'han desenvolupat diverses propostes per recuperar el riu que, com a conseqüència de la intensa activitat que se n'ha fet de les seves aigües al llarg dels anys, va arribar a ser un dels més contaminats d'Europa.





La platja

La platja és la frontera entre el mar i la terra i, per això, en el lloc on trenquen les onades podem trobar animals i plantes tant marins com terrestres. Les platges del Prat tenen importants valors naturals ja que, en molts indrets, tant les comunitats vegetals com les animals es conserven en un estat semblant al natural.

La Platja del Prat compta amb una extensió d'uns cinc quilòmetres i mig, aproximadament quatre dels quals es troben inclosos en les àrees protegides del delta del Llobregat, gestionades pel Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del delta del Llobregat. En destaquen especialment la platja de Ca L'Arana i la de Carrabiners, que compten amb una extensió d'uns dos quilòmetres i mig i estan dedicades exclusivament a la conservació de la biodiversitat, amb un ús públic restringit.

 



El mar

El front litoral del Prat de Llobregat té una extensió de vuit quilòmetres aproximadament, amb més de quatre quilòmetres inclosos en les àrees protegides del delta del Llobregat i amb una extensió de platja d'ús públic d'uns tres kilòmetres i mig.

La plataforma deltaica és molt rica en invertebrats de zones sorrenques i en peixos, sustenta una avifauna marina molt important, amb grans concentracions de baldrigues balears alguns anys, i fins i tot hi ha cetacis, com els dofins mulars i els dofins llistats. Les restes orgàniques que arriben a la costa serveixen d’aliment a una comunitat d’invertebrats que després són consumits pels limícoles migratoris. Malgrat tot, el fons marí deltaic és encara molt desconegut.




Els estanys i les maresmes

El Delta és una de les tres zones humides més importants de Catalunya. Els estanys són l’element característic del paisatge deltaic i tenen un interès científic molt elevat, atesa la seva riquesa ornitològica. Són també importants com a lloc de reproducció de peixos litorals i altres de més rars, com el fartet.

Els estanys més grans, com la Ricarda i el Remolar, situats a la línia litoral, presenten un estat semblant al natural; els altres més petits tenen orígens diversos. Tots són d’aigües dolces salobres, amb un gradient en funció de la distància a la costa.

Els terrenys plans, sense relleu, deprimits i que pateixen inundacions temporals al llarg de l’any s’anomenen maresmes. La profunditat de les zones inundades rares vegades ultrapassa el metro i mig. La vegetació està formada per plantes herbàcies, jonqueres i saladars, en funció de la salinitat. Les maresmes estan associades indissolublement amb els estanys. Són, de fet, l’ambient més ric en fauna del Delta, lloc de cria, repòs i alimentació de molts ocells migratoris, entre els quals destaquen els ànecs i els limícoles.





Les pinedes litorals

La Pineda de Can Camins, de pi pinyer, que s'alça sobre les dunes, és una de les més ben conservades de tot el litoral català. Constitueix un hàbitat escàs que ha estat declarat de conservació prioritària per la Unió Europea.


El Parc Litoral

El Parc Litoral inclou el tros de pineda litoral més ben conservat de la pineda de Can Camins i un tram de la platja del Prat, on es fa compatible l'ús públic amb la protecció d'animals i plantes. 


El parc se situa entre les pistes de l'aeroport i el mar, en la zona compresa entre el desaparegut càmping Cala Gogó i la desembocadura de l'estany del Remolar, en una franja que, des de la platja, té uns 450 metres d'amplada i 3 quilòmetres de llargada.



Les infraestructures

Malgrat no ser instal·lacions de titularitat municipal, donada la proximitat del municipi amb la ciutat de Barcelona, al Prat de Llobregat s'hi ubiquen diverses infraestructures de caràcter supramunicipal, moltes d'elles situades en les immediacions de la platja i que, per tant, en condicionen aquest espai natural.


Aeroport Internacional de Barcelona

L'aeroport de Barcelona - el Prat  ocupa aproximadament un terç del territori del Prat. Per tant, la seva influència, territorial i també socioeconòmica, sobre el municipi és molt important.




Zona d'activitats Logístiques del Port de Barcelona (ZAL)

La zona d'activitats logístiques del Port de Barcelona creix gràcies a l'ampliació dels dics i molls que conformen aquest espai, un dels que contempla una activitat de transport més intensa i que, fins a la data, es troba encara en fase d'expansió.



Estació depuradora d'aigües residuals del Baix Llobregat

La Depuradora del Baix Llobregat, una de les més grans d'Europa, està situada a l'esquerra de la desembocadura del Llobregat. Va començar a funcionar en una primera fase al juny de 2002, i dóna servei a una àrea industrial i humana que genera aigües residuals equivalents a 2 milions d'habitants, procedents dels municipis del Prat, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló i part de Barcelona. 


Planta dessalinitzadora de la Conca del Llobregat

La planta, que es va inaugurar el juliol de 2009, pot aportar fins a 60hm cúbics l'any (més de deu vegades l'aigua potable que la ciutat del prat consumeix en un any) i pot proveir el 17% de l'aigua potable de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Llegeix més...